Annons
Nyheter

Terminal vid USA-flygplats utrymd

En av terminalerna vid den internationella flygplatsen Newark utanför New York har stängts på grund av en säkerhetsöverträdelse, rapporterar CNN.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2010
En av terminalerna fick utrymmas och passagerarna fick åter igen passera säkerhetskontrolen.
En av terminalerna fick utrymmas och passagerarna fick åter igen passera säkerhetskontrolen.Foto: Scanpix
Många blivande passagerare tvingades till ofrivillig vila.
Många blivande passagerare tvingades till ofrivillig vila.Foto: Rich Schultz/Scanpix

Den amerikanska tv-kanalen hänvisar till uppgifter från flygsäkerhetsmyndigheten.

Säkerheten har skärpts vid amerikanska flygplatser efter det avvärjda försöket att spränga ett plan i luften över Detroit på juldagen.

Annons

Terminal C vid Newarkflygplatsen, en av New Yorks tre storflygplatser, utrymdes. Alla passagerare fick sedan gå igenom säkerhetskontrollen på nytt. Det sades inte vad som orsakat stängningen.

Från måndagen gäller nya skärpta regler för kontrollen av flygresenärer från och till USA, meddelade den amerikanska myndigheten för flygsäkerhet, TSA, på söndagen. Utökade säkerhetskontroller gäller alla som flyger till USA från, eller via, länder som betraktas som understödjare av terrorism eller länder "av intresse", hette det i uttalandet.

TSA nämnde inte vilka länder det rörde sig om, men en icke namngiven regeringskälla säger till Reuters att det är 14 länder: Kuba, Iran, Sudan, Syrien, Afghanistan, Algeriet, Irak, Libanon, Libyen, Nigeria, Pakistan, Saudiarabien, Somalia och Jemen. Fyra av dem – Kuba, Iran, Sudan och Syrien – finns på USA:s lista över länder som den amerikanska regeringen anser stödja terrorism.

Passagerare med pass utfärdade i de 14 länderna, eller som avreser från dem, kommer att kroppsvisiteras och få sitt handbagage genomsökt. De kan också få genomgå teknisk undersökning som kroppsskanning, enligt källan.

TSA sade även att alla passagerare kan tvingas genomgå noggrannare stickprovskontroller.

De nya säkerhetsföreskrifterna kommer efter kritik från bland annat Republikanerna om att myndigheterna misslyckades med att förhindra terrorförsöket mot ett amerikanskt plan över Detroit på juldagen. Det var i stället medpassagerares ingripande som stoppade den unge nigerianske självmordsbombaren.

Det som utlöste säkerhetslarmet på Newarkflygplatsen var att en man uppenbarligen hade hamnat på fel sida säkerhetskontrollen, utan att ha blivit kontrollerad, enligt TSA.

Därför utrymdes hela terminalen och alla passagerare fick passera kontrollerna på nytt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons