Annons
Nyheter

Team Sportia i stor ekonomisk kris

En akut likviditetskris tvingar ned sporthandelskedjan Team Sportia på knä.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2013
- Det här påverkar inte oss på lokal nivå då rekonstruktionen gäller vår centralorganisation Team Sportia AB, säger Fredrik Persson, delägare i Boråsbutikerna.
- Det här påverkar inte oss på lokal nivå då rekonstruktionen gäller vår centralorganisation Team Sportia AB, säger Fredrik Persson, delägare i Boråsbutikerna.Foto: Anders Robertsson

Företaget har ansökt om företagsrekonstruktion och banken har sagt upp krediterna.

Men konkurs är inte på tal enligt ledningen.

Annons

– Vi har haft en ansträngd finansiell situation under ett antal månader. I ärlighetens namn har vi brutit våra lånelöften och kan man inte återställa dem så ryker krediterna, säger Lars Stenberg, tillförordnad vd, om relationen till SEB.

Han är övertygad om att en rekonstruktion blir framgångsrik:

– En konkurs är absolut inte nära. Hade styrelsen och ledning inte sett möjligheter till en förändring så hade vi inte gått in i det omfattande arbetet med en rekonstruktion.

Hoppas på ägarna

Enligt market.se lämnade bolaget i måndags in en ansökan till Göteborgs tingsrätt om företagsrekonstruktion. Av den framgår att Team Sportia plågats av bland annat vikande försäljning, kraftiga underskott i de åtta centralt ägda butikerna, stora nedskrivningar av varulagret och stora fordringar hos franchisetagarna, som inte kunnat betala på grund av bristande likviditet.

Motåtgärder som att sälja ut stora varulager och dra ned på personalsidan har inte gett tillräcklig effekt än. Först årets tredje kvartal kommer genomslaget, heter det. Även ägartillskott och andra finansiella lösningar är aktuella.

Tuffare marknad

Under många år fanns få rikstäckande aktörer i Sverige på den här marknaden. Nu har konkurrensen hårdnat betydligt.

– Den starka hälsotrenden i samhället där vi konsumenter investerar väldigt mycket i oss själva, även i en lågkonjunktur, och är väldigt aktiva har gjort att det kommit in många nya aktörer på marknaden, säger Lena Larsson, vd på HUI Research.

Men Lars Stenberg vill inte skylla krisen på att nätaktörer och flera utländska kedjor etablerat sig i den svenska sporthandeln på senare år. Enligt honom har Team Sportia en stark lokal förankring och om något snarare vunnit på att marknaden vuxit.

Annons

I Sjuhärad har Team Sportia butiker i Borås, Ulricehamn, Kinna och Tranemo.

Fredrik Persson är delägare i Boråsbutikerna.

– Det här påverkar inte oss på lokal nivå då rekonstruktionen gäller vår centralorganisation Team Sportia AB. Vi kommer inte behöva göra några nedskärningar eller liknande, säger han.

Team Sportia

126 butiker i Sverige, över 1 000 anställda och över 2,5 miljarder kronor i omsättning.

Ägs av franchisetagarna, det vill säga butiksägarna.

Arbetar med cirka 1 500 klubbar och idrottsföreningar.

Sponsoravtal med klubbar och enskilda tävlingar påverkas inte av rekonstruktionen utan gäller som tidigare, enligt tillförordnad vd Lars Stenberg.

Källa: Team Sportia

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons