Annons
Nyheter

Taxiförarnas prov moderniseras

Modernare prov och inga namn på taxileggen. Det är två av förändringarna som gäller för taxiförare från och med tisdag, meddelar Transportstyrelsen.
Transport • Publicerad 1 november 2022
Taxibil i Stockholmsnatten. Arkivbild.
Taxibil i Stockholmsnatten. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Från och med den 1 november gäller nya föreskrifter om taxiförarlegitimation.

Den ena delen handlar om provet som man måste göra för att få köra taxi. Det kommer att bestå av två delprov om 50 minuter vardera, i stället för de tre delprov om 40 minuter vardera som tidigare gällde.

Annons

Detta då man har skalat bort kartläsningsprovet, som bedöms ha spelat ut sin roll.

"I dag finns modern teknik till hjälp vid navigering så delproven har uppdaterats med relevanta frågor utifrån det, men också utifrån ny lagstiftning", säger Jenny Bragg, utredare vid Transportstyrelsen, till myndighetens hemsida.

Man inför även nya ordningsregler då provet ska skrivas. De som gör provet måste lägga undan personliga tillhörigheter och stänga av mobilen, för att undvika fusk.

Själva körprovet får numera göras med automatväxlad bil.

Den fysiska förarlegitimationen i taxibilarna uppdateras och namnet på föraren tas bort av säkerhetsskäl. I stället ska den individuella förarkoden förstoras, så att det ändå går att identifiera taxiföraren vid klagomål.

Rättad: I en tidigare text förekom fel myndighet i ingressen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons