Tänd säkert till jul
– En tredjedel av all belysning som vi testar får försäljningsförbud eftersom den kan vara farlig, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.
I takt med att mörkret lägger sig ökar försäljningen av belysning till jul. Men det gäller att vara noggrann i julstöket och att välja belysning som är godkänd för rätt ändamål.
– Man får exempelvis inte lysa upp granen som står utomhus med en slinga som är avsedd för inomhusbruk. Slingan är inte gjord för vatten och kyla och spricker den så kan du få en elchock som i värsta fall leder till döden, säger Martin Gustafsson.
Även en mindre elkyss kan vara otäck nog och för att undvika obehagliga överraskningar bör julpyntare också läsa produktens bruksanvisningar noggrant.
För en riktigt fröjdefull och elsäker jul rekommenderar Martin Gustafsson att man först och främst inspekterar sin belysning innan den monteras upp. Släng spruckna slingor och lampor som inte går att byta ut.
– Och släck julbelysningen som lyser bakom gardinen innan du åker hemifrån, säger Martin Gustafsson.
Så får du säkert julpynt
Köp bara produkter med CE-märkning. Det innebär att tillverkaren garanterar att belysningen uppfyller de säkerhetskrav som finns.
Belysning för utomhusbruk ska vara IP-klassad. IP-klassen anger vilka yttre påfrestningar produkten klarar av. En ljusslinga för utomhusbruk kräver ofta IP 44 för att klara av väta.
Släck julbelysningen om du ska vara hemifrån. En överhettad lampa som vilar mot en gardin kan orsaka en brand.
Om du tvekar om din julbelysning, gå tillbaka till inköpsstället eller hör av dig till Elsäkerhetsverket för råd.