Annons
Nyheter

Talibantopp anklagar prins Harry för krigsbrott

Prins Harry kritiseras från flera håll för sina kommande memoarer. Till och med från talibanerna kommer osande kritik efter prinsens beskrivning av sin tjänstgöring i Afghanistan.
Afghanistan • Publicerad 6 januari 2023
Den högt uppsatte talibanen Anas Haqqani i augusti.
Den högt uppsatte talibanen Anas Haqqani i augusti.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Under sin tid i Afghanistan dödade prins Harry 25 personer, avslöjar han i boken som släpps i nästa vecka.

"Det är inte ett antal som ger mig tillfredsställelse, men det besvärar mig inte heller", står det enligt nyhetsbyrån AFP i självbiografin.

Annons

Dödandet beskriver prinsen som att röja undan "schackpjäser" från ett bräde – något som fått Afghanistans talibanstyre att reagera. I ett Twitterinlägg riktar topptalibanen Anas Haqqani skarp kritik mot hertigen av Sussex.

"De var människor"

"Herr Harry! De du dödade var inte schackpjäser, de var människor", skriver Haqqani och anklagar prinsen för att ha begått krigsbrott.

"Sanningen är vad du sade; vårt oskyldiga folk var schackpjäser för dina soldater, din militär och dina politiska ledare. Ändå förlorade du det 'spelet'", fortsätter han.

Haqqani gör inga reflektioner kring talibanernas egna övergrepp på den afghanska befolkningen.

Prins Harry tjänstgjorde inom den brittiska militären i tio år. Han var i Afghanistan i två olika perioder, 2007–2008 och 2012–2013. Under den senare perioden flög han attackhelikopter. Kameror på Apache-helikoptern gjorde att prinsen med säkerhet kunde avgöra hur många han dödade under sina uppdrag.

Slagsmål och sex

Prins Harry gifte sig 2018 med den amerikanska skådespelaren Meghan Markle. År 2020 fattade paret det kontroversiella beslutet att lämna det kungliga livet med hänvisning till att medierna varit alltför närgångna. Året därpå klippte de banden och flyttade till Kalifornien i USA.

Sedan dess har de bland annat ställt upp i en uppmärksammad intervju med den amerikanska tv-stjärnan Oprah Winfrey och gett ut ut en dokumentär om sitt liv i USA. I prins Harrys kommande bok berättar han bland annat om ett fysiskt bråk med sin bror, prins William, och hur han förlorade sin oskuld på en åker bakom en pub.

Boken, som har titeln "Spare" (ungefär "Reserven" på svenska), planeras att komma ut på tisdag i nästa vecka men på torsdagen kom den av misstag ut i Spanien. Den drogs snabbt tillbaka, men flera medier hade då redan hunnit komma över exemplar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons