Nyheter

Taken fortsätter att rasa

Tung snö orsakade på torsdagen minst två takras.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2010

Regeringen upprepar att byggherrarna ska ansvara för att byggreglerna efterlevs.

Ett tiotal kor klämdes fast när ett skärmtak gav vika på en ladugård i Lilla Björka i Överum nordväst om Västervik. Snön hade på morgonen rasat ned från det stora taket på det mindre skärmtaket. Där under gick djuren lösa.

Räddningstjänsten, gårdens ägare och bybor slet för att skotta snö och dra fram korna. Väl loss kunde ägaren konstatera att två av korna hade svårare skador, rapporterar SVT:s Smålandsnytt.

Natten till torsdagen rasade taket på gymnastiksalen i Karlahuset i Örebro. Konstruktionen höll inte för snömängden, uppger Nerikes Allehandas nätupplaga. Stora mängder snö från taket på fastighetens fjärde våning blev liggande på golvet i gymnastiksalen tillsammans med betongblock,armering och annat byggnadsmaterial.

Fastighetsskötaren hade bedömt snöläget som säkert. Ingen människa vistades i salen, men hade raset hänt på dagen kunde följderna ha blivit mycket allvarliga.

Tak och väggar rasade in på en villa i Habo norr om Jönköping på torsdagseftermiddagen. Orsaken är oklar. Det fanns nästan ingen snö på taket, enligt Jönköpings räddningstjänst. Trots att det fanns människor i huset kom ingen till skada.

Efter vinterns många takras upprepar regeringen, genom miljöminister Andreas Carlgren (C), i sitt förslag till ny plan- och bygglag att det är byggherren som har det fulla ansvaret för att byggnader uppfyller kraven i byggreglerna.

I lagförslaget förtydligas också det tekniska samrådet under byggprocessen. Enligt miljöministern har kontrollplanerna tidigare varit otydliga.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.