Nyheter

Takbrand på turbinhall på Ringhals

En brand bröt ut på taket till den stora turbinhallen till reaktor Ringhals 2 i Varberg på fredagsförmiddagen.
Nyheter • Publicerad 11 juli 2008
Det brinner på ett tak på Ringhals.
Det brinner på ett tak på Ringhals.Foto: Scanpix/ARKIV

Varberg.

Branden var släckt efter cirka två timmar och innebär inget för kärnkraftverkets energiproduktion.

– Nej, säkerhetsmässigt har branden ingen betydelse, säger Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals, till TT.

Branden uppstod i samband med ett takarbete på turbinhallens tak. Ny tjärpapp skulle läggas och en teori är att elden startade av gasbrännare eller varmluftpistoler som användes.

Den kraftiga röken spred sig in i byggnadens ventilationssystem och utlöste larmet som även går till externa räddningstjänster utanför till Ringhals egen brandkår. Inom kort var Varbergs, Värös och Veddiges räddningstjänster på plats.

Elden begränsades till delar av det cirka 100 gånger 50 meter stora taket men lågor blossade upp emellanåt när brandmännen frilade taket för att komma åt brandhärdarna.

– Vi hade en vandrande glödbrand. När vi frilade delar av taket för att komma åt brandhärdarna slog det emellanåt upp öppna lågor, säger brandingenjör Fredrik Åkesson vid räddningstjänsten i Varberg.

Branden startade strax efter klockan elva på förmiddagen och var släckt vid 13-tiden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.