Tågstöld blev arbetsmiljöbrott
– Ärendet kommer att flyttas över till riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål så snabbt som möjligt, säger enhetens chef, Mats Palm.
Inom kort utser han en åklagare i Stockholm.
Beslutet att enheten tar över ärendet tas trots att kvinnan som skadades vid olyckan ännu inte kunnat höras av polis och trots att hon förmodligen inte heller hörs under tisdagen.
– Utifrån de uppgifter jag fått från City åklagarkammare, och även från medier, tycker jag att det finns tillräckligt för att utgå från att det här var en olyckshändelse, säger Mats Palm till TT.
Åklagarens uppgift blir att utreda arbetsmiljön, om det funnits brister i säkerheten och om de bristerna i sådant fall orsakat händelsen som slutade med att ett tåg körde in i ett bostadshus och en städare på tåget skadades svårt.
På måndagen beslutade också Statens haverikommission att utreda olyckan.
– Här har det skett omfattande skada och det finns förmodligen lärdomar att dra av det som hänt, säger Rickard Ekström, utredare vid haverikommissionen.
Den bakre av tågets två vagnar lyftes bort under dagen. Den främre vagnen har klämts fast i huset och kan tas bort först när huset stagats upp.
Blev världsnyhet
Den 15 januari, på natten, kraschar ett SL-tåg in i ett bostadshus i Saltsjöbaden utanför Stockholm. En ung kvinna på tåget skadas allvarligt.
Både SL och tågoperatören Arriva säger att tåget stulits och hävdar att tåget inte kan ha startats av misstag. Händelsen blir en världsnyhet.
Den 18 januari avskrivs brottsmisstankarna mot kvinnan sedan det visat sig att tåget visst kan ha startats av misstag och polisens utredning visat på flera allvarliga säkerhetsbrister, både på tåget och uppställningsplatsen.
Den 21 januari blir ärendet formellt ett misstänkt arbetsmiljöbrott. Samma dag tar Statens haverikommission beslut om en egen utredning av händelsen.