Annons
Nyheter

T-tröja kräver fyra kilo kemikalier

Det kan gå åt så mycket som fyra kilo kemikalier för att producera en vanlig t-tröja och nästan lika mycket för att tillverka ett par jeans, visar en studie beställd av Kemikalieinspektionen.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2010

I studien har konsultföretaget Swerea IVF beräknat kemikalieåtgången vid tillverkning av fem vanliga plagg på den svenska marknaden. Mest används i viskoströjor som framställs på kemisk väg, som mest 6,9 kilo. Därnäst kommer t-tröjor med som mest 4,2 kilo, jeans med 3,6, fleecetröjor med 3,2 och arbetsbyxor med 2,5 kilo.

Kemikalieinspektionen betonar att mängden använda kemikalier inte är något mått på hur farliga de är. Ämnen med farliga egenskaper, som vissa färgpigment, bekämpningsmedel och formaldehyd, utgör bara en liten del av de totala kvantiteterna.

Annons

Rapporten visar att kemikalier används i alla led i produktionskedjan – vid konstgödsling och besprutning av bomullsodlingar, vid produktion av garn och tyger, vid färgning och efterbehandling samt vid transporter. Och när plaggen tvättas finns det kemikalier i tvätt- och sköljmedel.

De analyserade varugrupperna står för 69 procent av hela den textila marknaden. Om man antar att hela marknaden använder i genomsnitt lika mycket kemikalier per kilo vara, skulle den totala mängden uppgå till över 200 000 ton per år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons