Annons
Nyheter

Systembolaget vill ha längre lördagsöppet

Systembolaget vill förlänga öppettiderna på lördagar och göra hemleveranser efter stängningstid.
Men socialdepartementet säger nej.
Politik • Publicerad 12 februari 2022
Systembolaget vill förlänga öppettiderna på lördagar men regeringen säger nej. Arkivbild.
Systembolaget vill förlänga öppettiderna på lördagar men regeringen säger nej. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Systembolagets ledning begärde i höstas, enligt SVT Nyheter, att få utöka öppettiderna på lördagar samt att möjliggöra hemleveranser även när butikerna är stängda.

Ledningen hänvisade till "omvärldsförändringar" och "bolagets legitimitet" i begäran att få hålla öppet längre än till klockan 15 på lördagar.

Annons

Utökade hemleveranser efter stängningstiderna motiverades med "effektivitet och hållbarhet inom logistiken" samt "för att möta kundernas behov".

Ändringar av Systembolagets öppettider kräver ett riksdagsbeslut, och Systembolagets ledning ville att regeringen skulle ta frågan till riksdagen.

Men socialdepartementet sade nej.

Socialministern Lena Hallengrens statssekreterare Maja Fjaestad (S) uppger i en skriftlig kommentar till SVT att förslagen "skulle medföra ökad tillgänglighet, vilket utifrån ett folkhälsoperspektiv inte är önskvärt".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons