GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svidande kritik mot Zuma i korruptionsrapport

Den sista delen av en 5 600 sidor lång rapport om korruption i Sydafrika under tidigare president Jacob Zumas styre har släppts.
I den fastslås bland annat att regeringspartiet ANC under Zuma "tillät, stöttade och möjliggjorde korruption".
Sydafrika • Publicerad 24 juni 2022
Sydafrikas expresident Jacob Zuma. Arkivbild.
Sydafrikas expresident Jacob Zuma. Arkivbild.Foto: Jerome Delay/AP/TT

Rapporten har precis släppts i sin helhet, men har redan fått enorma konsekvenser på den sydafrikanska politiken.

Det var när han vägrade framträda för en kommission i och med denna utredning som Jacob Zuma dömdes till 15 månaders fängelse för domstolstrots förra sommaren.

Hans gripande ledde till de dödligaste upproren som skådats under Sydafrikas demokratiska era. Zuma fick lämna fängelset efter två månader då han frigavs villkorligt på grund av hälsoskäl – ett beslut som vid en ny prövning visat sig vara olagligt.

Efter fyra års utredning släpps nu den sista delen om rapporten som med svidande kritik beskriver den otyglade korruptionen under den 80-årige expresidentens tid vid makten.

Zuma nyckelspelare

Jacob Zuma anklagas för att vara en nyckelspelare i en plan för att utarma statliga bolag, genom den ökända affärsfamiljen Gupta. Två bröder i Guptafamiljen greps för bara ett par veckor sedan i Förenade Arabemiraten, efter att Interpol på grund av korruptionsanklagelserna utfärdat röd flagg mot dem. Zumas son Duduzane nämns också som en nyckelaktör.

Om ANC inte skyddat Zuma, och han tvingats avgå tidigare, hade Guptabröderna troligtvis flytt landet tidigare och därför inte kunnat plundra staten lika mycket som de gjort, står det i rapporten.

Termen statsövertagande används för att beskriva korruptionen i Sydafrika, där statliga organ ska ha influerats till att gynna rika människor och företag.

Även sittande president Cyril Ramaphosa kritiseras för att inte ha agerat tillräckligt mot korruptionsfall som länge varit vida kända.

Föreslår valändringar

Kommissionen bakom rapporten förespråkar åtal mot över 130 personer, däribland Zumas son Duduzane. Lagförändringar om kraftigt höjda straff för maktmissbruk rekommenderas också. Kommissionen föreslår också en ändring i lagsystemet som innebär att väljare ska kunna rösta om presidentposten direkt, i stället för att välja parlamentariker som i sin tur röstar fram en president.

Det kanske inte hindrar en president som Zuma, eller ännu värre, att komma till makten igen, men väljarna skulle då inte ha någon annan att skylla på, står det i rapporten.

Fakta: Anklagelserna mot Jacob Zuma

Sydafrikas president Jacob Zuma tvingades bort från presidentposten 2018 av regeringspartiet ANC, med anledning av korruptionsavslöjanden och dalande opinionssiffror.

Den korruptionsskandalen hade koppling till den mäktiga affärsfamiljen Gupta, som fått lukrativa statliga kontakt och närmast fritt ska ha kunnat besluta om tillsättningar av ministrar och höga tjänstemän.

80-årige Jacob Zuma anklagas för att ha möjliggjort plundring av statskassan under sina nästan nio år vid makten, mellan 2009 och 2018.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.