Annons
Nyheter

Sveriges Natoförhandlare slutar – "jobbet klart"

Sveriges Natoförhandlare Oscar Stenström lämnar sitt arbete den 1 september, rapporterar Dagens ETC.
Enligt statsminister Ulf Kristersson (M) och Stenström själv är hans arbete slutfört – Turkiet har ju lovat att ratificera Sveriges medlemskap i Nato.
Politik • Publicerad 7 augusti 2023
Oscar Stenström, ambassadör i statsrådsberedningen och den som varit chefsförhandlare i Natoprocessen, slutar för att bli rådgivare i Wallenbergsfären. Arkivbild.
Oscar Stenström, ambassadör i statsrådsberedningen och den som varit chefsförhandlare i Natoprocessen, slutar för att bli rådgivare i Wallenbergsfären. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Turkiet har dock inte gett något klart besked om när ratificeringen planeras, det senaste budet var att det ska ske under hösten.

Stenströms nya arbete blir som rådgivare i näringslivet, inom Wallenbergsfären.

Annons

”Mitt uppdrag som Natoförhandlare är i och med uppgörelsen i Vilnius slutfört. Turkiet har utlovat en ratificering. Jag ser fram emot mitt nya uppdrag hos Wallenbergsfären" skriver Stenström i en skriftlig kommentar.

Kristersson tackar

Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Stenström för väl utfört arbete.

"Jag tackar Oscar Stenström för utomordentliga insatser och för att han fullföljde det arbete som hade påbörjats. Denna kontinuitet har varit viktig. Jag är övertygad om att Oscar kommer göra stor nytta även i det privata näringslivet", meddelar Kristersson.

Stenström är socialdemokrat och har tidigare bland annat arbetat hos Stefan Löfven. Våren 2022 kallades han hem från posten som Sveriges ambassadör i Chile av dåvarande statsministern Magdalena Andersson för att bistå i arbetet med att förbereda och lämna in en ansökan om Natomedlemskap. Han fick också uppdraget att tillsammans med Finland förhandla med Turkiet om vägen till medlemskap för Sverige och Finland eftersom Turkiet uttryckte motstånd.

När Ulf Kristersson hade blivit statsminister bad han Stenström fortsätta förhandla med Turkiet.

Inget konstigt

Turkietkännaren Paul Levin, forskare och chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms Universitet, ser inget konstigt i att Stenström slutar.

– I och med överenskommelsen i Vilnius anser Oscar Stenström och regeringen att hans uppdrag är slutfört att han har rott förhandlingarna i hamn, säger Paul Levin och syftar på att Turkiet i samband med Natotoppmötet i Vilnius i somras lovade att ratificera Sveriges medlemskap.

TT. Vi är ju inte med i Nato ännu. Hade han inte behövt vara kvar längre än så här?

– Det beror på hur det turkiska parlamentet röstar i oktober när de träffas. Man kan se det som att själva förhandlingsfasen är över och att det nu handlar om att implementera den överenskommelse som man slöt både i Madrid och sedan kom fram till i Vilnius, och då är det inte upp till Oscar Stenström att leda en förhandlingsdelegation. Jag misstänker att det är så man tänker.

Inte Stenströms fel

TT: Har Oscar Stenström varit en tillgång?

Annons

– Det är inte min roll att utvärdera andra tjänstemän, men när man talar med tjänstemän på UD och inom regeringskansliet och politiker så hör jag bara lovord om Oscar Stenström som tjänsteman och hans insats. Jag tror han har spelat en viktig roll, säger Levin.

– Även om retoriken ibland varit hög från framför allt turkiskt håll verkar mötena på det stora hela ha varit väldigt konstruktiva på teknisk nivå. Att processen inte har varit oproblematisk kan man inte lasta den svenska förhandlingsdelegationen för utan det finns andra skäl till det, främst historiska skäl och att Turkiet har sett sig haft anledning att lägga ett veto.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons