Annons
Nyheter

Sveriges artilleri utan kanoner

Sverige har två artilleribataljoner. Men de har noll tillgängliga artilleripjäser.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2013
Foto: Jonas Leijonhufvud/SCANPIX

Orsaken är problem med ombyggnaden av gamla standardpjäsen Haubits 77.

– Antalet tekniska utmaningar har varit fler än förväntat, säger Joakim Lewin, chef för enheten för indirekt eld på Försvarets materielverk (FMV), till TT.

Annons

Sedan 2010 har Haubits 77 successivt skickats till företaget BAE för att byggas om till nya Archer-systemet. Men BAE har inte kunnat skicka tillbaka dem i tid. Den första leveransen av de ombyggda haubitsarna var planerad till oktober 2011, skriver Officerstidningen och aftonbladet.se.

Nu finns en Archer-pjäs på förband men den har skjutförbud. Det blir för mycket krutgaser i styrhytten och brandsläckningssystemet fungerar inte.

Lewin säger att FMV tror att de första fungerande pjäser kommer i höst.

– De första fyra räknar vi med att kunna leverera till Försvarsmakten i september–oktober.

Sommaren 2014 ska ytterligare leveranser börja ske av Archer, med en takt av två pjäser per månad. 24 pjäser ska till Sverige och 24 till Norge.

BAE får betala ett vite för att inte ha levererat i tid, men exakt hur mycket kan Lewin inte säga.

– Men det vi kommer att betala kommer att reduceras.

Archersystemet

I mitten på 1990-talet började FMV teknikstudier för att hitta en ersättare till Haubits 77. Flera utländska system testades också men föll bort på grund av teknisk undermålighet eller höga kostnader.

Archer bygger på återanvändning av delar från Haubits 77 B och från Volvos midjestyrda skogsdumper A 30 D. Återanvändningen är menat att göra systemet förhållandevis kostnadseffektivt.

Kanonerna monteras på dumpern. Min- och splitterskydd gör att de tre-fyra soldaterna inte behöver lämna hytten under transport eller eldgivning.

Archer ska kunna avfyra tre granater med kalibern 15,5 centimeter på 15 sekunder.

Archer anses också lättrörlig och snabb. Den ska kunna gå från transportläge till eldgivning inom 30 sekunder.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons