Annons
Nyheter

Sverige utlämnade kines till USA

Sverige har utlämnat en kinesisk medborgare till USA där han är misstänkt för penningtvätt med mera.
Kina, som misslyckades få mannen utlämnad dit, har stämt honom i Sverige på en halv miljard kronor.
Brott • Publicerad 1 juni 2020
Advokat Henrik Olsson Lilja fick se sin kinesiske klient utlämnad till USA. Arkivbild.
Advokat Henrik Olsson Lilja fick se sin kinesiske klient utlämnad till USA. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

I nästan två år satt kinesen häktad i Sverige. I förra veckan flögs han till Kalifornien.

Enligt åklagarmyndigheten i den amerikanska delstaten anklagas mannen för penningtvätt, internationell transport av stulna pengar och migrationsbedrägeri, rapporterar Reuters.

Annons

I Kina misstänks han för att ha förskingrat stora belopp i sin roll som tjänsteman inom den statliga spannmålsindustrin.

Förra sommaren avslog Högsta domstolen den kinesiska begäran om utlämning. En utlämning till Kina skulle strida mot både utlämningslagen och Europakonventionen, enligt HD.

Orolig för Kina

Då klev USA raskt in i handlingen med en egen begäran om utlämning och kinesen, som var frisläppt över midsommarhelgen, frihetsberövades igen.

I vintras beslutade HD att en utlämning till USA går bra enligt avtalet med Sverige. På grund av coronaviruset dröjde utlämningen till nu.

Enligt det svensk-amerikanska utlämningsavtalet får kinesen inte lämnas vidare till Kina.

– Men min klient känner oro för att Kina på något sätt ska få över honom dit ändå, säger advokat Henrik Olsson Lilja till TT.

Mannen har uppgett att han flydde från Kina 2011 efter att utsatts för påtryckningar för att ha gått med i ett förbjudet politiskt parti.

Politiskt aktiv

Misstankarna i USA handlar om att kinesen skulle ha hanterat pengar i USA som i sin tur kommer från brottslig verksamhet i Kina. Den utlämnade mannen förnekar alla brottsanklagelser.

– Det är bara ett sätt att få en oliktänkande att komma tillbaka (till Kina), säger Henrik Olsson Lilja.

– I rättegången i januari i HD gjorde vi gällande att även om det finns ett utlämningsavtal mellan Sverige och USA är grunden densamma, det vill säga att kinesiska myndigheter påstår att brott har begåtts i Kina.

Annons

Henrik Olsson Lilja fortsätter att företräda kinesen i ett helt annat ärende:

– Den kinesiska staten har stämt honom i svensk domstol på 500 miljoner kronor. Det pågår en tvist här i Sverige.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons