Nyheter

Sverige stoppar ryska samarbeten

Sverige ställer in besök och utbyten med Ryssland inom det militära området.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2008

Det meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt efter utrikesnämndens möte på slottet på måndagen. I första hand handlar det om ett ryskt flottbesök som skulle ha ägt rum i början på september.

Vidare ställs en rad möten på hög militär nivå in.

– Detta gäller tills vidare, sade Fredrik Reinfeldt.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin stöder regeringens åtgärder.

– I nuläget är det en fullt rimlig och riktig reaktion att avbryta de militära kontakterna med Ryssland, säger hon.

Sahlin vill också att regeringen ska verka för att EU ska öka sin närvaro i regionen, i länder som Vitryssland, Ukraina och Moldavien. Det kan handla om till exempel observatörer, handelskontakter eller besök av politiska partier.

Utrikesnämnden enades också om att de ryska trupperna måste ”upphöra med verksamhet som destabiliserar Georgien, exempelvis förstörelse av infrastruktur eller blockering av viktiga vägar. Planen för vapenvila måste genomföras snabbt och fullt ut, bland annat måste de ryska trupperna dra sig tillbaka bakom den linje de höll innan fientligheterna inleddes och den humanitära hjälpen måste släppas fram till civilbefolkningen”.

Nämnden kritiserar inmarschen i Georgien och kallar den ”oacceptabel och ett brott mot folkrätten”.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.