Annons
Nyheter

Sverige långt fram i offentlig digitalisering

IT • Publicerad 13 juli 2020
En person kollar på en smittspårningsapp i mobiltelefonen. Arkivbild
En person kollar på en smittspårningsapp i mobiltelefonen. ArkivbildFoto: Michael Sohn/AP/TT

Sverige ligger på sjätte plats i världen när det gäller offentlig digitalisering, visar en ny FN-rapport. Mätningen omfattar 193 länder och i topp ligger Danmark följt av Sydkorea, Estland, Finland och Australien.

Den rådande pandemin har förnyat och lyft fram behovet av digitala tjänster i den offentliga förvaltningen, heter det i FN-rapporten. Som en reaktion på smittspridningen har många länder infört digitala verktyg, som virtuella läkarbesök, e-tjänster för läkemedel och information om covid-19 på webbplatser. Flera länder har också utvecklat smittspårningsappar för smittan.

Men även om många länder vill fortsätta utveckla den offentliga digitaliseringen finns fortfarande utmaningar i form av digital inklusion, dataintegritet och cybersäkerhet. Utvecklingen är också ojämnt fördelad i världen och de mindre utvecklade länderna ligger långt efter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons