Annons
Nyheter

Sverige fortsätter slåss för snuset

– Vår kamp är inte över, säger handelsminister Ewa Björling (M) efter beskedet att svenskt snus även i fortsättningen ser ut att bli förbjudet inom EU.
Nyheter • Publicerad 12 september 2012
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

På Swedish Match anklagar man EU-kommissionen för att ha vikt sig för bolagen som tjänar miljarder på nikotintuggummi.

EU-kommissionens folkhälsodirektorat har tagit fram ett förslag som för all framtid skulle grusa de svenska planerna på att exportera snus till övriga Europa. Enligt Dagens Nyheter är innebörden att all rökfri tobak ska förbjudas utanför landet där det säljs enligt tradition.

Annons

Striden är inte över

Svenska regeringen har i många år argumenterat för export, både med hänvisning till den fria rörligheten, men också av folkhälsoskäl. I Sverige röker i dag 11 procent av alla vuxna medan snittet inom EU ligger på 28 procent.

– Vi fortsätter vårt arbete med att få en enhetlig och ansvarsfull reglering av alla tobaksprodukter, säger Ewa Björling till TT.

– Snus är mycket mindre farligt än cigaretter och vi försöker berätta att vi har gränsvärden, hur det ska produceras, distribueras och inte minst åldergräns för försäljning. Det menar vi är en bra reglering även på EU-nivå, fortsätter hon.

Duktig lobby

På Swedish Match konstaterar kommunikationsdirektören Patrik Hildingsson att förslaget är ett bevis på att läkemedelsbranschens lobbyister inom EU varit framgångsrika den senaste tiden.

– I grunden är det en konflikt mellan två industrier. På ena sidan den svenska snusindustrin och på den andra den delen av läkemedelsindustrin som säljer nikotinersättningsprodukter. Den konkurrenssituationen har man lyckats gömma under ett folkhälsotäcke.

Förslaget ska nu granskas av hela EU-kommissionen, sedan väntar förhandlingar i ministerrådet och Europaparlamentet. EU:s nya tobaksdirektiv förväntas träda i kraft 2014.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons