Annons
Nyheter

Sverige får nässprej mot överdoser

En nässprej har räddat livet på flera heroinister i Köpenhamn de senaste fyra åren. Nu kan sprejen, som kan häva en överdos på några få minuter, vara på gång i Sverige.
Nyheter • Publicerad 21 september 2014
Foto: Anton Hedberg

Jørgen Kjær bär uppknäppt skjorta ovanpå sin t-shirt med texten "ILLEGAL" över bröstet. Han är ordförande i danska brukarföreningen som organiserar aktiva heroinanvändare. I lokalerna på Nørrebro i Köpenhamn plockar han fram en dospipett ur vad som liknar ett blått pennfodral.

– Det räcker med en dos i varje näsborre. Jag har själv använt den på kamrater fem gånger. Alla som fått en överdos har överlevt.

Annons

Utbildar sedan 2010

Slag och kallt vatten i ansiktet är vanliga, men ofta resultatlösa, metoder som anhöriga tar till för att få någon som överdoserat att vakna till liv. Men sedan 2010 har Köpenhamns kommun utbildat 120 danska heroinister i att använda så kallade naloxonkit. Kitet innehåller en nässprej med ämnet naloxon som häver andningssvårigheterna hos den som fått en överdos.

– Vissa trodde att fler skulle börja missbruka, och att de som tar heroin skulle öka sina doser. Men utbildningen ökar medvetenheten och många tar mindre doser nu, säger Marian Jørgensen, sjuksköterska och koordinator för projektet Red Liv.

Poliser, socialarbetare och anhöriga har gått utbildningen och kurser är på gång för personal och intagna på fängelser.

– En typisk överdos sker när en som suttit inne tar sin första fix på länge. De har inte koll på hur mycket kroppen klarar, säger Marian Jørgensen.

Intervjuat om överdoser

I Danmark är så kallad skademinimering – att förbättra villkoren för dem som använder narkotika – praxis sedan länge. På andra sidan Öresund är läget ett annat.

– Varje insats som inte först och främst syftar till drogfrihet väcker motstånd i Sverige, säger Torkel Richert, doktorand på Malmö Högskola.

I sin doktorsavhandling har han intervjuat 35 patienter vid sprutbytet i Malmö om deras erfarenheter av överdoser.

– Heroinanvändare är en viktig resurs. De tar ofta droger tillsammans, och de vill hjälpa varandra om det finns möjlighet.

Annons

Han tycker att svensk sjukvård också borde dela ut naloxon. Även den svenska brukarföreningen trycker på, men responsen från politiskt håll har varit sval.

Jørgen Kjær på den danska motsvarigheten i Köpenhamn fnyser åt den svenska inställningen.

– Hur kan det vara kontroversiellt att rädda liv? Hur kan man överhuvudtaget tveka? Det framstår som kontroversiellt för oss.

Kan bli skånskt projekt

En som studerat det danska exemplet med visst intresse är Anders Åkesson (MP), skånskt regionråd med ansvar för läkemedels- och missbruksfrågor. Han kommer att lyfta frågan om ett försöksprojekt med naloxon i Skåne.

– Vi har skyldighet att tillhandahålla vård i alla lägen. Finns det en produkt på marknaden ska vi använda den, säger Anders Åkesson, men tillägger:

– Min vision är fortfarande ett narkotikafritt samhälle.

Fler svenskar dör i överdoser

Heroinöverdos är den vanligaste dödsorsaken bland missbrukare i Europa.

Allt färre européer dör i heroinöverdoser medan dödsfallen ökar i Sverige.

Vid en överdos sätter sig opioider, som heroin, på receptorerna i hjärnan och hämmar andningen.

Två doser naloxon kan bryta förgiftningen på ett par minuter.

Tills nyligen fanns naloxon bara i sprutform. Nässprejen anses vara lättare att använda och ge ett mildare uppvaknande.

Naloxon får bara delas ut till medborgare i respektive land. Dessa måste först gå en kurs och bli certifierade användare.

Källor: Europeiska narkotikarapporten 2013 och Sundhedsteamet, Köpenhamns kommun

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons