Annons
Nyheter

Sverige återupptar bistånd till Mali

Sverige återupptar sina utbetalningar av bistånd till Mali. Dessutom avsätts två miljoner kronor till demokratiinstitutet Idea för arbetet med reformer i landet.
Bistånd • Publicerad 18 november 2020
I somras samlades tusentals i Malis huvudstad Bamako för att fira att president Ibrahim Boubacar Keïta avsatts. Arkivbild.
I somras samlades tusentals i Malis huvudstad Bamako för att fira att president Ibrahim Boubacar Keïta avsatts. Arkivbild.Foto: Baba Ahmed/AP/TT

Betalningarna till Mali frystes i augusti i år sedan landets president avsatts i en statskupp och en militärjunta tagit makten. Orsaken till stoppet var oklarheter kring hur landet styrdes och vem som hade kontroll över pengaflödena.

Nu återupptas utbetalningarna efter att en överenskommelse nåtts om att övergångsregeringen ska överlämna till en civil regering och inom 18 månader återgå till ett folkvalsstyre, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Annons

– Då är det också viktigt att vi är beredda att agera och tina upp den här frysboxen och visa att vi är beredda att göra saker för att medverka i en process för att nå en demokratisk lösning.

Sverige kommer även, via Idea, att arbeta för reformer för en ny konstitution och ett nytt valsystem.

– Ska vi bidra så måste vi också bidra till att skapa stabilitet, säger Peter Eriksson.

President Ibrahim Boubacar Keïta avsattes den 18 augusti i år efter omfattande protester i landet mot bland annat korruption. Sedan dess har tidigare översten och försvarsministern Ba N'Daou svurits in som interimspresident.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons