Annons
Nyheter

Svenskt kött utan förbjudna ämnen

Efter tusentals provtagningar ger Livsmedelsverket det lugnande beskedet att konsumenten inte behöver oroa sig för otillåtna ämnen i svenskt kött.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2013
Foto: Jessica Gow

Mitt i alla de enorma utredningarna runt om i Europa med hästkött och produkter som inte går att spåra kan i alla fall ett litet ljus skönjas. Av totalt 5 340 prover som togs på svenskt kött i fjol innehöll bara två spår av otillåtna ämnen, enligt Livsmedelsverket.

Verket anser att det inte finns anledning att oroa sig för svenskt kött. Företagen följer reglerna för användning av mediciner och tillväxtbefrämjande medel.

I båda fallen som fick anmärkning rörde det sig om låga halter i griskött av läkemedlet kloramfenikol – en antibiotika som är förbjuden i mat. Utredningarna i fallen tyder dock på att ingen otillåten användning av kloramfenikol skett och forskning ska utreda om ämnet kan bildas naturligt och ge upphov till mätbara halter hos grisar, uppger Livsmedelsverket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons