Nyheter

Svenskt bistånd till Kambodja stoppas

Politik • Publicerad 11 juni 2020
Biståndsminister Peter Eriksson (MP). Arkivbild.
Biståndsminister Peter Eriksson (MP). Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

De 200 miljoner kronor om året som Sverige, genom Sida, gett Kambodja i bilateralt bistånd ska nu dras in, skriver Dagens Nyheter.

Syftet med biståndet har varit att stärka landets demokrati och bidra till att människor i fattigdom får möjlighet att gynnas av ekonomisk tillväxt och bättre miljö. Beslutet att dra in biståndet, som tas under dagens regeringssammanträde, beror bland annat på att Kambodjas utveckling gått åt fel håll.

– Sverige har varit tålmodigt. Men det är svårt att jobba brett med bistånd i ett land där intresset är så svagt för demokrati och mänskliga rättigheter, säger biståndsminister Peter Eriksson till DN.

Med Kina som landets största utländska investerare, vilket anses försvåra den demokratiska utvecklingen, och en regering som går åt det auktoritära hållet ses ett fruktsamt samarbete mellan Sverige och Kambodja svårt att uppnå i nuläget.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.