Nyheter

Svenske sergeanten dog av nackskador

Den svenske sergeanten Kenneth Wallin, som stupade i Afghanistan i lördags, dog inte av spräng- utan av nackskador.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2010

De tre svenskarna, varav Wallin var vagnchef, färdades i en pansarterrängbil av typen Patria. I Finland skrev tidningen Helsingin Sanomat på torsdagen att detta fordon inte ger tillräckligt skydd mot en hemmagjord vägbomb av den typ som svenskarna körde på i lördags.

Men enligt uppgifter till TT var det inte splitter från bomben som dödade Wallin utan en nackskada i samband med att det bepansrade fordonet lyftes upp av explosionen. Om splitter över huvud taget trängde in genom bepansringen i bilen vet man ännu inte vid Försvarsmakten.

De två andra i besättningen klarade sig med lättare skador.

Den svenska styrkan i Afghanistan har för närvarande 19 Patriavagnar, ett antal som inte ska öka. Däremot ska det bli fler min- och splitterskyddade terrängjeepar av typen RG32M, allmänt kallad Galten. I dag finns 65 sådana i Afghanistan, nästa år ska antalet vara 93. Styrkan har också 8 stridsfordon 90, ett antal som förblir oförändrat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.