Annons
Nyheter

Svenskarnas partis marsch stökig

Vid lunchtid startar högerextrema Svenskarnas parti sin marsch i Jönköping. Över 200 personer väntas delta, enligt partiet med rötter från nazistiska Nationalsocialistisk front.
Nyheter • Publicerad 1 maj 2013
Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson på partets första maj-marsch i Jönköping.
Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson på partets första maj-marsch i Jönköping.Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX
Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX

På nätet sprids uppmaningar på en motaktion. Polisen rustar för en konfrontation och har begärt extra förstärkning. Polisen ska se till att tåget kan genomföras, att ingen gör sig skyldig till hets mot folkgrupp och att bråk förhindras mellan demonstranter och motdemonstranter.

Polisens helikopter surrar i luften, polishästarnas hovar klapprar mot kullerstenarna och piketbussar står uppställda längs gatorna i centrala Jönköping.

Annons

På plats finns också några Jönköpingsbor och ett hundratal sympatisörer till Svenskarnas parti, som nyss marscherade in på västra torget under slagordet "Sverige åt svenskarna".

Flera bilbränder

Flera bilar i Jönköping har brunnit, rapporterar TT:s utsända som också fått bekräftat av polisen att en av dessa bilar tillhör partisekreteraren i Svenskarnas parti.

Polisen misstänker att bränderna är anlagda.

Nästan en timme försenat började Svenskarnas parti sin marsch, där uppskattningsvis omkring 250 personer deltar. Stämningen beskrivs av TT:s utsända som laddad, även om det är lugnt just nu.

Svenskarnas partis demonstrationståg stoppades tillfälligt i samband med att polisen visiterade och förde bort två personer. Deltagarna i tåget sprang sedan till sin partibil där de förvarade sköldar som de tog upp och höll framför sig, rapporterar TT:s reporter på plats i Jönköping.

"Otäckt"

Kort därpå började demonstrationståget gå igen.

Therese Qvist på var väg ut med sin hund när hon hamnade mitt i situationen där tåget stoppades. Enligt hennes bedömning kastades det samtidigt runt smällare.

– Jag tyckte det var otäckt, säger hon.

Annons

Ytterligare en person visiterades kort efter att tåget hade börjat gå framåt igen.

Tre till sjukhus

Polisen uppger för TT:s reporter att fem personer har skadats i samband med oroligheterna. Tre av dem har förts till sjukhus med ambulans. Det är oklart hur allvarligt skadade de är. Två personer har fått vård på plats.

Under dagen har åtta personer gripits för brott mot maskeringförbud. 28 personer har omhändertagits och åtta personer har avlägsnats, enligt polisen.

Vid 14.30-tiden rapporterar TT:s utsända att ledaren för Svenskarnas parti håller tal. Motdemonstranterna försöker överrösta honom med burop och ramsor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons