Annons
Nyheter

Svenskarnas miljardsparar i fonder når nya rekordnivåer

Sparandet i fonder når nya rekordnivåer. Under första halvåret i år uppgick nettosparandet till 81,1 miljarder kronor.
Nyheter • Publicerad 10 juli 2014
Foto: Richard Drew

Låga räntor bidrar till fondernas popularitet.

Nettosparandet, insättningar minus uttag, är det största någonsin under ett första halvår enligt Fondbolagens förening, som ligger bakom statistiken.

Annons

Hälften av nettosparandet, 40,5 miljarder kronor, har gått till obligationsfonder.

Att svenskarna väljer fonder framför andra typer av sparande beror, enligt Fredrik Hård på Fondbolagens förening, delvis på den låga räntan.

– Andra alternativ kan ses som mindre attraktiva. Om man vill ha vill ha en värdeutveckling får man vända sig till exempelvis fonder. Sen har ju marknadsutvecklingen på aktiemarknaden varit fantastiskt bra under ett par år.

Under det första halvåret var aktiefonder dock mindre populära med en blygsam nettoinvestering på 5,4 miljarder kronor. De som valt att investera i dem har i första hand valt global- eller Europafonder, medan stora uttag gjorts från tillväxtmarknadsfonder.

– Man kan tänka sig att man vill dra ner på sin risk. Ingen har undgått vad som hänt i Ryssland och det är främst i Ryssland och Östeuropa som uttagen skett.

Juni gick dock emot den trenden med insättningar, om än små, i både Rysslands- och Östeuropafonder.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons