Nyheter

Svenskarna fikar bort krisen

Restauranger och fik märker inte mycket av lågkonjunkturen.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2013
Foto: Orlin Wagner

Kaféerna har ökat försäljningen med över tio procent.

Varslen om uppsägningar har stått som spön i backen under hösten. Det har inte berört restaurangnäringen, eller så är det precis det som har hänt. När det blir oroligare tider håller hushållen hårdare i plånböckerna. Mindre kapitalvaror och lyxigare inköp, men då i stället pengar över till krogen och konditoriet.

Försäljningsvolymen i restaurangbranschen steg med 7 procent i november, jämfört med samma månad året före, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Räknat i värde är uppgången ungefär lika stor, vilket indikerar att priserna legat stilla, trots den halverade momsen från den 1 januari 2012.

Bäst gick det för kaféerna, plus 11 procent i november.

Därmed blev november, trots lågkonjunkturen, den starkaste månaden hittills under 2012, räknat på förändringarna på årsbasis.

Under januari–november 2012 ökade försäljningsvolymen med 5 procent jämfört med samma period året före. För kafénäringen ligger ökningen under perioden på 11 procent.

Trots att en månad fortfarande saknas för helårsstatistiken tror branschorganisationen Visita att 2012 blir det bästa tillväxtåret för restaurangbranschen hittills under 2000-talet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.