Annons
Nyheter

Svenskar lägger oväntat mycket på resor

Rekordmycket pengar läggs på resor, visar statistik.
Visserligen är det mesta prisökningar, men det visar ändå på hur svenskarna väljer att prioritera.
Ekonomi • Publicerad 6 maj 2023
Dyrare resor lockar ändå. Arkivbild.
Dyrare resor lockar ändå. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Kortstatistik från SEB visar hur kunderna spenderar sina pengar. De veckovisa siffrorna pekar på att svenskarna lägger alltmer på flygbolag och resebyråer.

Under förra veckan noterades ett nytt rekord, det var samma vecka som lönen trillade in hos de flesta.

Rejält dyrare

Annons

Men i volym, det vill säga antal bokningar, har ändå reseköpen förmodligen gått ner en aning. För samtidigt som SEB:s kortkunder lägger mer pengar än någonsin hittills på flygresor, så har de blivit i snitt 20-25 procent dyrare sedan förpandemisk nivå 2019, enligt SCB:s inflationsstatistik.

– Men det visar ändå att många är villiga att betala för resandet, säger Marcus Widén, ekonom på SEB.

Den rimmar också med de uttalanden som hörs från resebranschen, att det är ett högt bokningstryck. Samtidigt har inte flygbolagen fyllt sin stolar till max, tvärtom, flygresandet utomlands har gått ned. Så statistiken går inte hand i hand.

– Så vi tänker som så att det handlar om att man nu förbokar sommarsemestern, säger Marcus Widén.

Trott på större nedgång

Med tanke på den höga inflationen och hur den pressar många hushåll med stigande räntor, matpriser och annat, så hade Marcus Widén nog trott att flygresandet skulle ta mer stryk. Det är ju ändå något som inte kan klassas som en helt nödvändig utgift.

– Den enda rimliga tolkningen är väl att man ser inte resandet som den här lyxdelen som man tidigare har gjort. Man prioriterar den mer, eller så är det så enkelt att vi har varit inlåsta i två–tre år. Att man väljer att dra ner på någonting annat, säger Marcus Widén.

Hur fördelningen ser ut är svårare att säga något om. De som inte har råd med maten är förmodligen inte de som bokar en resa.

– Men resandet har inte varit jämnt fördelat förr heller. Men det är uppenbart att neddragningen inte är tydlig i alla fall, säger Marcus Widén.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons