Annons
Nyheter

Svenska studenter kan tvingas åka hem

Flera tusen svenska studenter i USA riskerar att skickas hem eller inte få nya visum beviljade. Beslutet hänger på om lärosätena fortsätter med distansundervisning i höst eller inte.
Utbildning • Publicerad 7 juli 2020
Svenska studenter i USA kan bli hemskickade om distansundervisningen fortsätter. Arkivbild.
Svenska studenter i USA kan bli hemskickade om distansundervisningen fortsätter. Arkivbild.Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT

USA är det mest populära landet bland svenska studenter som vill studera utomlands. Men precis som i resten av världen har coronaviruset tvingat skolor och universitet att stänga och ställa om till distansstudier.

Nu uppger gränsmyndigheten ICE att om distansundervisningen fortsätter i höst kommer utländska studenter att skickas hem. Nya visum för dem som ska påbörja sina studier i landet kommer inte heller att beviljas.

Annons

Hur många svenskar som kommer att beröras är svårt att säga. Men läsåret 2018-2019 var det 3 960 svenskar som studerade på högskolenivå i USA enligt Universitetskanslersämbetet och första halvåret 2020 var 2 800 svenskar beviljade studiestöd från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för studier i USA.

Den nya situationen innebär nya regler. Vanliga läsår är studenter inte berättigade studiemedel om de studerar på distans vid ett universitet i USA. Men i år har CSN valt att göra ett undantag.

– Om skolan går över till distans på grund av coronaviruset så får man behålla sitt studiemedel, även om det gäller ett universitet i USA, säger Joacim Strömblad, utredare på rättsavdelningen på CSN.

Det spelar inte heller någon roll om studenten bedriver studierna från USA eller Sverige.

– Om de här personerna blir hemskickade eller inte spelar ingen roll för deras studiemedel. Så länge de fortsätter att plugga kommer vi att betala ut studiemedel som vanligt, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons