Annons
Nyheter

Svenska medier lurade om Dawit Isaak

2009 var svenska medier inblandade i ett påstått försök att få den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fri.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2011
Dawit Isaak.
Dawit Isaak.Foto: scanpix

Men svenskarna blev lurade, skriver tv-journalisten Lars Adaktusson i Dagens Nyheter.

En kvinna med kända kontakter i diktaturer i Mellanöstern, vände sig till Adaktusson våren 2009 med en plan på att få den fängslade Dawit Isaak fri på inofficiell väg. En eritreansk minister sades vara inblandad. Isaak skulle flygas tillsammans med kvinnan till Jordaniens huvudstad Amman, för en kostnad på 400 000 dollar, med kvinnan som mellanhand. Hon krävde endast ersättning för omkostnader.

Annons

Ljög i telefon

Adaktusson, som arbetade för det MTG-ägda TV 8, hade sina dubier. En granskning visade att kvinnan hade ett misstänkt bedrägligt förflutet. Å andra sidan "konstaterade vi att det sällan är vanliga hederliga medborgare som har högt uppsatta kontakter i diktaturstater". UD avrådde från att betala för en frigivning.

Men Adaktusson fick med sig Expressen, som starkt engagerat sig för Isaak. Tidningen skickade reportrar till Amman. Med fanns också brodern Esayas Isaak. Men allt drog ut på tiden. Då uppdagades att kvinnan ljugit på flera punkter.

Bland annat sade hon i telefon till Expressen, medan hon syntes i en hotellreception i Amman, att hon var på flygplatsen i väntan på flyget till Eritrea.

"Allt tydde på att vi alla hade utsatts för en förslagen bedragare", skriver Adaktusson, även om kvinnan skyllde på eritreanerna för att projektet försenats. Kontakterna avvecklades.

Känd sedan tidigare

Adaktusson skriver att han känner en "växande avsky över den cynism" som han anser låg bakom ett försök att utnyttja ett tragiskt öde för egen vinning. Av artikeln framgår att kvinnan fick betalt för utlägg, oklart hur mycket.

Kvinnan blev känd 2003 när hon lyckades förmå vapeninspektörer från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, att i största hemlighet resa till Irak. De skulle granska påstådda bevis för att det fortfarande fanns massförstörelsevapen i landet. Varken FOI:s ledning, den svenska regeringen eller den amerikanska ockupationsmakten kände till resan. Snart började svenska medier granska kvinnan och publicerade graverande uppgifter om bland annat skatteskulder och ett falskt födelsebevis.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons