Annons
Nyheter

Svenska kvinnor ska utvisas från Syrien

Det kurdiska självstyret vill att ett antal svenska kvinnor med koppling till IS ska utvisas från Syrien inom de kommande månaderna, rapporterar .
Syrien • Publicerad 9 juni 2021
Runt 60|000 flyktingar, däribland familjer och IS-anhängare, bor i lägret al-Hol i norra Syrien. Många av dem är utländska medborgare. Bild från 1 maj.
Runt 60|000 flyktingar, däribland familjer och IS-anhängare, bor i lägret al-Hol i norra Syrien. Många av dem är utländska medborgare. Bild från 1 maj.Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT

Svenska utrikesdepartementet (UD) informerades om beskedet vid ett möte i förra veckan.

Kvinnorna sitter i läger i norra Syrien. De utvisas eftersom det inte finns tillräckligt med bevis för att åtala dem, säger Shiyar Ali, representant i Norden för det kurdiska självstyret, till Ekot.

Annons

Nu pågår diskussioner mellan det kurdiska självstyret och Sverige samt andra länder som har medborgare som ska utvisas i lägren.

UD:s presstjänst skriver i en kommentar till uppgifterna:

"Ett antal stater inklusive Sverige har fått besked från självstyret att det när brottsutredningar mot kvinnor i lägren i nordöstra Syrien framöver avslutas kan bli aktuellt med utvisningar om det ej är aktuellt med lagföring".

"Om kvinnorna utvisas har vi, liksom andra berörda stater, en skyldighet att ta emot våra egna medborgare och ett intresse av att det sker på ett säkert sätt i enlighet med gängse internationell praxis – och ska verka för detta", skriver UD:s presstjänst vidare.

Hur många kvinnor som ska utvisas och om de har barn är oklart. Enligt UD finns ett 20-tal svenska kvinnor och ett 30-tal barn i lägren al-Hol och Roj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons