Nyheter

Svenska journalister fick elva år

Sverige kräver och EU hoppas att de två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye snart släpps, trots straffet på elva års fängelse i Etiopien. Se tv-klipp längst ned i artikeln.
Nyheter • Publicerad 27 december 2011
Foto: 

De två ställs nu inför ett mycket svårt val.

Amnesty International och Human Rights Watch (HRW) slår även de ned på domen. HRW uppmärksammar att också 29 etiopiska journalister åtalats med den nya terroristlagen som grund, en lag som organisationen hävdar används för att förhindra journalistiskt arbete.

Inger oro

EU:s utrikespolitiska representant Catherine Ashton anser att domen inger oro för hur det är ställt med pressfrihet och yttrandefrihet i Etiopien. Ashton säger, i ett uttalande, att hon hoppas att Persson och Schibbye kan friges så snart som möjligt.

Efter domaren Shemsu Sirgagas straffbesked har de två svenskarna nu femton dagar på sig överklaga eller att ansöka om att bli benådade. Men att ansöka om nåd innebär att erkänna även anklagelser om att ha hjälpt terrorister.

De dömdes för att olagligt ha tagit sig in i Etiopien, något de medgivit, och för att ha hjälpt rebellgruppen Ogaden National Liberation Front (ONLF).

– Vi har hört båda sidor. . . och vi bedömer att det här är det lämpliga straffet, sade domare Sirgaga när han redogjorde för domen på elva års fängelse inför domstolen, enligt Reuters.

De bådas svenske advokat Thomas Olsson anser att domen är orättvis.

Om de inte överklagar, vad händer då?

– Då återstår i princip endast ett benådningsförfarande som inleds den dagen de erkänner brottet och ber om ursäkt.

Vad skulle det kunna ge?

– Det är ett beslut som överlämnas till premiärministerns skönsmässiga bedömning, så där finns det ju inga som helst garantier, säger Olsson.

Hård kritik

Journalistförbundet, Tidningsutgivarna och Reportrar utan Gränser, bland många andra både i Sverige och världen, kritiserar domen. Det gör också Internationella pressinstitutet i Wien och Internationella journalistfederationen (IFJ). IFJ lovar att mobilisera medlemmar och systerorganisationer i EU och Afrika för att få de båda svenskarna fria.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt står fast vid att de två måste släppas, men låter UD:s kabinettssekreterare Frank Belfrage kommentera.

– Vi arbetar vidare, på olika nivåer och på olika spår för att de ska bli fria så snart som det någonsin är möjligt, säger Belfrage.

 

 

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.