Annons
Nyheter

Svenska bilägare kan stämma VW

Ekonomi • Publicerad 9 juli 2020
Fusket avslöjades vid sådana här utsläppstester i USA. Arkivbild.
Fusket avslöjades vid sådana här utsläppstester i USA. Arkivbild.Foto: Nick Ut/AP/TT

Bilägare i EU ska kunna stämma Volkswagen vid domstolar sina hemländer, om de köpt bilar där bolaget fuskat med utsläppssiffrorna. Det beslutade EU-domstolen på torsdagen. Beslutet öppnar för mass-stämningar av VW från konsumenter inom hela EU.

Företaget har orsakat skador hos konsumenterna eftersom bilarna köpts för ett högre pris än vad de faktiskt var värda, resonerar EU-domstolen. Fallet som EU-domstolen tog upp handlade om den österrikiska konsumentorganisationen VKI, som representerade 574 bilägare.

Annons

I USA har VW redan gått med på en uppgörelse om 223 miljarder kronor för att frånsäga sig juridiskt ansvar i nästan alla fall i landet.

Utsläppsskandalen – som fick namnet dieselgate – briserade 2015 och handlade om att VW installerat mjukvara i sina dieselbilar för att fuska med utsläppstesterna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons