Annons
Nyheter

Svenska barnen i IS-läger i hopplöst limbo

Flera danska barn i IS-lägren i nordöstra Syrien uppges riskera att skickas till sina mödrars ursprungsländer.
Det är oklart om det även kan gälla några av de svenska barn som sitter fast i lägren.
Brott • Publicerad 3 juni 2021
Shiyar Ali, svensk representant för PYD – det syrisk-kurdiska Demokratiska unionspartiet. Arkivbild.
Shiyar Ali, svensk representant för PYD – det syrisk-kurdiska Demokratiska unionspartiet. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/ TT

– Jag vet inte om det finns några sådana fall, säger Shiyar Ali, som är representant i Norden för det kurdiska självstyre som kontrollerar lägren, till TT.

De danska fallen gäller fem barn vars mödrar fått sina medborgarskap indragna, rapporterar den danska tidningen Politiken. Barnen är fortfarande danska medborgare.

Annons

Men om det inte går att ställa mödrarna inför rätta på plats i Syrien är planen att skicka dem till deras ursprungsländer, Somalia, Iran och Marocko. Om de i så fall vägrar skiljas från sina barn blir man tvungen att skicka med barnen, varnar Shiyar Ali i intervjun med Politiken.

Svårt med bevis

Somalia, Iran och Marocko tillämpar dödsstraff.

Då många europeiska länder, däribland Sverige, inte vill ta hem de vuxna medborgare som finns i de överfulla lägren har det hamnat på det kurdiska självstyret att försöka lösa situationen. Kurdiska myndigheter håller på att kartlägga de utländska individerna för att se om det går att ställa dem inför rätta i lokala domstolar för samröre med IS.

– Men det har inte varit så lätt. Vissa av dem har vi inte tillräckligt med bevis på. Och då ska de utvisas i samråd med respektive land. Så enkelt är det, säger Shiyar Ali.

De danska fallen gäller alltså mödrar som fått sina danska medborgarskap indragna och därmed ska utvisas till de andra länder de är medborgare i.

Tusentals utländska medborgare

I Sverige finns inte möjligheten att dra in medborgarskap. Men frågan är om svenska mödrar med dubbelt medborgarskap, som inte går att åtala i lokala domstolar, förr eller senare kommer att skickas till sina ursprungsländer tillsammans med barnen.

– Jag vet inte om det finns några sådana fall, säger Shiyar Ali.

TT: Finns det någon omedelbar risk för att svenska barn kommer att skickas till andra länder?

– Inte vad jag vet. Men jag har ingen närmare information om det.

Tiotusentals människor finns i lägren al-Hol och Roj i nordöstra Syrien, där många lever under svåra förhållanden. De flesta kommer från Irak eller Syrien men flera tusen är utländska medborgare. Bland dem finns mellan 20 och 30 svenska kvinnor och ett 40-tal svenska barn, enligt Shiyar Ali.

FN-kritik

Annons

I februari krävde FN:s särskilda rapportör i ett brev till de 57 länder som har medborgare i lägren att de genast måste ta hem sina medborgare.

Svenska UD har dock avfärdat kravet och driver fortsatt linjen att endast barnen är prioriterade. Men eftersom kvinnorna inte vill lämna ifrån sig barnen har familjerna blivit fast i lägren.

Shiyar Ali uppger att det kurdiska självstyret har en bra dialog med UD. Senast svenska representanter var på plats i lägren var i höstas, enligt Shiyar Ali. Då handlade det om att försöka fastställa identiteten hos personer med oklar bakgrund.

– Det finns en del som vi inte vet exakt (var de hör hemma), som inte har papper med sig, säger Shiyar Ali.

Han har ingen information att ge om huruvida någon av de svenska kvinnorna är aktuella att ställas inför rätta lokalt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons