GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svensk vapenexport ökade 2021

Sverige exporterade krigsmateriel till ett värde av drygt 20 miljarder kronor under 2021.
Det är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.
Politik • Publicerad 21 mars 2022
Det luftburna radarsystemet Global Eye har köpts av Förenade Arabemiraten. Arkivbild.
Det luftburna radarsystemet Global Eye har köpts av Förenade Arabemiraten. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Inspektionen för strategiska produkter, ISP, uppger i ett pressmeddelande att ökningen tydligt kan kopplas ihop med den säkerhetspolitiska utvecklingen i omvärlden.

"Framför allt europeiska länder, inklusive Sverige, avsätter större medel för materielanskaffning än tidigare", kommenterar ISP:s generaldirektör Carl Johan Wieslander.

Mer än en tredjedel av exportvärdet 2021 utgörs av försäljningen av det luftburna radarsystemet Global Eye till Förenade Arabemiraten. Utförseltillstånd beviljades redan 2016 och exporten nu utgörs av följdleveranser till tidigare levererad materiel.

Andra affärer som påverkar statistiken i stor utsträckning är försäljningen av Jas Gripen till Brasilien och samarbetet med USA om ett nytt skolflygplan.

Till USA och flera länder i Europa har därutöver ett stort antal leveranser av markstridssystem samt radar- och ledningssystem genomförts, skriver ISP i pressmeddelandet.

Svenska Freds är kritisk till att svensk export av krigsmateriel går till länder i krig och väpnad konflikt. Organisationen pekar bland annat på Förenade Arabemiraten som är ett av de krigförande länderna i Jemenkriget.

"Ukraina är långt ifrån det enda land i väpnad konflikt som Sverige exporterar vapen till. Att Sverige exporterar krigsmateriel till länder i väpnad konflikt är snarare regel", säger Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds i ett pressmeddelande.

Fakta: Hit gick vapenexporten 2021 (exempel)

Förenade Arabemiraten: Flygburet radarsystem. 7,5 miljarder kronor (mdr)

USA: Granatgevär, delat till skolflygplan, marina artillerisystem. 2,9 mdr

Brasilien: Materiel och teknologi till stridsflygplan: 2,2 mdr

Tyskland: Marina artilleri- och ledningssystem, missilsystem. 1,1 mdr

Ungern: Reservdelar till stridsflygplan: 1 mdr

Tjeckien: Reservdelar till stridsflygplan: 0,7 mdr

Norge: reservdelar till stridsfordon. 0,6 mdr

Australien: Marina ledningssystem, markstridssystem. 0,5 mdr

Thailand: Reservdelar till stridsflyg, ammunition till granatgevär: 0,5 mdr

Nederländerna: Reservdelar till stridsfordon. 0,4 mdr

Källa: ISP

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.