Annons

Rättegång inledd mot svensk i Donetsk

Ukrainakriget • Publicerad 16 augusti 2022
Den svenska mannen påstås ha stridit med ukrainska soldater i försvaret av stålverket Azovstal i Mariupol. Bild från ryska försvarsdepartementet. Arkivbild.
Den svenska mannen påstås ha stridit med ukrainska soldater i försvaret av stålverket Azovstal i Mariupol. Bild från ryska försvarsdepartementet. Arkivbild.Foto: Ryska försvarsdepartementets pressavdelning/AP/TT

Rättegången mot fem män, varav en svensk, inleddes på måndagen i den ryskockuperade regionen Donetsk i östra Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till ryska medier.

"Vi noterar uppgifter om att den svenske medborgaren ska ställas inför rätta i Donetsk på måndag den 15 augusti. Vi arbetar aktivt med detta fall och följer upp de uppgifter som finns tillsammans med våra ambassader i Kiev och Moskva. Rådande omständigheter i Ukraina försvårar detta arbete", skrev utrikesdepartementets presstjänst till TT förra veckan med anledning av rättegången.

Annons

De fem anklagas för att ha stridit som legosoldater. Förutom svensken står en kroat och tre britter inför rätta. Två brittiska och en marockansk medborgare har tidigare dömts till döden på samma anklagelsepunkt.

Ryska medier rapporterar att nästa domstolsförhandling är planerad till oktober.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons