Annons
Nyheter

Svensk har skrivit mest på Wiki

På en dag kan 53-årige Sverker Johansson i Falun producera upp till 10 000 artiklar på Wikipedia.
Nyheter • Publicerad 18 juli 2014
Foto: Larsen, HÃkon Mosvold

Han står bakom nästan en tiondel av texterna på det digitala uppslagsverket.

2,7 miljoner artiklar på Wikipedia är skapade av Sverker Johansson. Det är 8,5 procent av det totala antalet artiklar på det digitala uppslagsverket vilket gör svensken unik, rapporterar flera medier.

Annons

– Jag känner mig stolt över att ha bidragit så mycket till att vår samlade kunskap verkligen finns tillgänglig för alla, säger Sverker Johansson till TT.

Framför allt producerar han artiklar om växter och djur. Det gör han med hjälp av en så kallad bot, ett program som söker igenom databaser och sammanställer informationen.

– En del tycker att det är fusk. Men min syn är att alla använder olika redskap för att skriva och jag använder lite vassare redskap än de flesta.

Metoden ser han också som ett sätt att demokratisera Wikipedia. Nu planerar han att låta boten ta sig an Kungliga bibliotekets katalog över författare, för att råda bot på problemet med att kvinnliga författare inte täcks lika bra som manliga.

– Boten genererar ju artiklar oavsett kön. Annars skrivs de framför allt av unga, vita, manliga nördar och reflekterar manliga intressen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons