Annons
Nyheter

Svensk försvarsförmåga tål vapenleveranserna

Leveranserna till Ukraina sker inte på bekostnad av Sveriges egen försvarsförmåga, säger försvarsministern till TT.
Vad som skickas är väl avvägt.
Ukraina • Publicerad 14 februari 2023
Försvarsminister Pål Jonson (M) på väg in till Nato-högkvarteret i Bryssel.
Försvarsminister Pål Jonson (M) på väg in till Nato-högkvarteret i Bryssel.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Det pågår en logistikkapplöpning i väst, säger krigsvetaren Magnus Christiansson till TT, där många länder beställer vapen och utrustning samtidigt.

Sverige har sedan flera år byggt upp förråden av exempelvis ammunition och förbrukningsmateriel. Behoven av just sådant är stort i Ukraina, vilkas önskemål Sverige har hörsammat i hög grad.

Annons

Enligt försvarsminister Pål Jonson (M) påverkar dock inte leveranserna Sveriges försvarsförmåga.

– All den utrustning och materiel som vi skickar gör vi i samråd med Försvarsmakten som gör olika typer av bedömningar, säger han.

Det har sedan tidigare beslutats att Sverige, vid sidan av ammunition och vapen, ska skicka femtio stridsfordon 90 till Ukraina.

Ukraina har också efterfrågat stridsflygplanet JAS Gripen, men har hittills fått nej.

– Här kan man ju konstatera att Ryssland på markstridssidan är kraftigt försvagat. Det är man också i vårt eget närområde. Då ger det ett större utrymme för att skicka markstridsfordon till exempel. Men det är svårare när det kommer till flygstridskrafter, säger Pål Jonson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons