Nyheter

Svensk död i coronadrabbat fängelse i USA

En 37-årig svensk man har avlidit i covid-19 i fängelset Lompoc i USA.
I fängelset, som ligger norr om Los Angeles, har coronasmitta konstaterats hos nära 70 procent av de intagna.
Coronaviruset • Publicerad 1 juni 2020
Många fängelser i USA har drabbats hårt av coronaviruset. Arkivbild.
Många fängelser i USA har drabbats hårt av coronaviruset. Arkivbild.Foto: L|M Otero/AP/TT

Familjen i Sverige berättar för SVT att det under våren har varit svårt att hålla kontakt med 37-åringen, skriver SVT Nyheter.

– Under fyra veckor var det total radiotystnad. Det gick inte att ringa, inte att skicka brev eller någonting. Efteråt berättade han för mig att det var på grund av coronaviruset som de stoppat besök och kommunikation, säger mannens bror till SVT.

37-åringen dömdes 2016 för terrorbrott efter att ha erkänt att han försökt stötta terrorrörelsen al-Shabaab. Fallet, plus ett fall med en annan till svensk, fick stor uppmärksamhet 2013 då det framkom att Säpo hade delat med sig av material om männen till amerikanska myndigheter, trots att männen aldrig har åtalats för något brott i Sverige.

UD ger inga detaljer kring uppgifterna, men bekräftar att en person har avlidit.

– Vi känner till att en svensk medborgare i 35-årsåldern har avlidit i Kalifornien och att anhöriga är underrättade, säger Lina Eidmark vid UD:s presstjänst till TT under morgonen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.