Annons
Nyheter

Svårt läge men inget nytt Tjernobyl

Läget vid det skalvdrabbade japanska kärnkraftverket förblir ytterst allvarligt. Experter är eniga om att det värsta som kan hända är fyra härdsmältor men skadorna blir inte så svåra som efter Tjernobylkatastrofen.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2011

– I Tjernobyl hade vi en skenande reaktorhärd, där det började klyvas atomer i enorma mängder. Något liknande har vi inte i Fukushima, säger Christian Ekberg, kärnkemist vid Chalmers i Göteborg.

Insatserna för att förhindra ett totalhaveri fortsatte på torsdagen, bland annat med vattenbombning från helikopter för att kyla reaktorhärdar och bassänger för använt kärnbränsle.

Annons

Enligt Björn Dverstorp på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) försökte man vattenbomba 200 gånger men bara lyckats två gånger, vilket belyser svårigheterna som räddningsstyrkorna står inför.

SSM har fått en förfrågan från Internationella atomenergiorganet (IAEA) om att sända experter, bland annat ett strålmätningsgrupp till Japan.

Hög strålning har hittills bara uppmätts i området runt kärnkraftverket Fukushima I. Endast på en mätplats utanför länet har värden tio gånger över det normala registrerats.

Enligt nyhetsbyrån Kyodo har strålning konstaterats hos sex personer och ytterligare 10 000 ska undersökas.

USA hjälper redan till i räddningsarbetet vid kärnkraftverket och Ryssland erbjuder hjälp med det som behövs. Frankrike skickar 95 ton av grundämnet bor som kan användas för att stoppa kärnklyvningen i en reaktor.

Olika bedömningar

Japan har utfärdat två säkerhetszoner runt kärnkraftverket, en yttre på tre mils radie och en inre på två mils radie. Från den inre zonen har människor evakuerats.

SSM och även amerikanska kärnsäkerhetsmyndigheten anser det rimligt med en säkerhetszon som sträcker sig åtta mil från Fukushima I.

Den svenska regeringen arbetar med en plan för att ta hem svenskar från Japan. Enligt UD:s uppskattningar finns högst 2 000 svenskar där. En av dem Robin Björnberg som bor med sin japanska flickvän i Sendai, en stad som ligger inom det område som SSM uppmanar svenskar att lämna.

– Vi stannar kvar. Läget är osäkert, men både av nyheterna här och av japanerna vi känner får vi intrycket att det kanske inte är så farligt som det framställs på andra ställen, säger han till TT och tillägger att paret inte anser sig ha något val:

Annons

– Min flickväns familj bor här och de har inte någon annanstans att ta vägen. Jag kan inte lämna henne.

Köld och matbrist

Bortom den hotande kärnkraftskatastrofen stretar tsunamidrabbade på i kyla, hunger och sorg. Över 460 000 människor är evakuerade. De bor i tillfälliga härbärgen och lider brist på mat och rinnande vatten. Utöver det övriga eländet har landet också drabbats av en köldknäpp, när 1,6 miljoner hushåll saknar el.

Runt 15 000 människor räknas officiellt som döda eller saknade. En av dem är Izumi Suzuki, vars make Tatsuya förgäves söker bland de döda i Natori, utanför Sendai.

När tsunamin kom lyckades Izumi köra till en släkting och knuffa in tvåårige sonen Hibiki och sexåriga dottern Hikaru genom dörren. Sedan sveptes hon själv bort av vattnet.

– Jag har kommit hit varje dag sedan skalvet, men hittills har jag inte fått något besked om min fru, säger Tatsuya.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons