Nyheter

Svårt få ersättning vid pandemi

Om kommunen stänger en förskola, som en följd av svininfluensan, kommer föräldrar inte att få ersättning från Försäkringskassan för vård av sjukt barn.
Nyheter • Publicerad 12 augusti 2009

Ersättning betalas bara ut om en läkare har beslutat att stänga förskolan. Det framgår av nya riktlinjer från Försäkringskassan om föräldrars rätt att utnyttja tillfällig föräldrapenning under en pandemi, skriver Östgöta Correspondenten.

– Den tillfälliga föräldrapenningen är en försäkring som är helt kopplad till sjukdom och inte till en arbetsgivares svårighet att tillhandahålla personal, säger Berit Sjödin, säkerhetschef vid Försäkringskassan, till tidningen.

En annan nyhet är att kravet på intyg för föräldrar som är hemma med sjukt barn slopas om det blir en omfattande pandemi.

– Vi anser inte att förskolepersonalen i ett sådant läge ska behöva använda sin tid till att skriva intyg, säger Sjödin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.