Annons
Nyheter

Svårare för SD att bryta isolering

Sverigedemokraterna när en dröm om verkligt inflytande i riksdagen efter valet 2014.
Nyheter • Publicerad 30 november 2012

Men de senaste skandalerna kan ha gjort målet än mer avlägset, trots växande väljarstöd.

År 2014 siktar SD på att bli tredje största parti, bryta isoleringen i riksdagen och förmå andra partier att samarbeta med dem.

Annons

Men strävan efter att bli betraktat som ett rumsrent och brett parti har nu raskt åkt på flera bakslag efter videofilmen där kända företrädare går omkring med järnrör och gör rasistiska uttalanden.

Bild dröjer kvar

– Bilden av ett rasistiskt parti som inte har gjort upp med sitt förflutna kommer att dröja kvar, bedömer Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetarprofessor och valforskare i Göteborg.

För att locka till sig nya väljargrupper har SD ändrat sin ideologiska etikett till "socialkonservativt", infört nolltolerans mot bland annat rasistiska uttalanden och antagit en kommunikationsplan som ska tvätta bort bilden av SD:are som "unga, arga män".

Men partiledaren Jimmie Åkesson är nu tillbaka på ruta ett, enligt Ekengren Oscarsson.

Striden mellan förnyare och traditionalister förhindrar partiet att få ut sitt förnyelsebudskap och skandalerna gör det svårare att rekrytera kompetenta politiker till nästa val. Ett parti som ökar har många nya stolar att fylla.

Utsikterna för samarbete i riksdagen har inte heller förbättrats.

"Om Jimmie Åkesson inte kan genomdriva sin mer modererande linje kan tidshorisonten för verkligt inflytande i den nationella politiken få skjutas fram till 2018, skriver Ekengren Oscarsson på Expressens debattsida.

Inga partners

Statsvetarkollegan Andreas Johansson Heinö bedömer dock att inget annat parti skulle ha varit berett till samarbete redan 2014, oavsett de senaste skandalerna.

Annons

SD får i DN/Ipsos novembermätning 8,8 procent av väljarkåren och har även i andra mätningar legat över 8 procent. I våras lågt partiet på drygt 5 procent.

Enligt Ekengren Oscarsson ligger SD nära sitt opinionstak, det vill säga ett läge där alla som säger sig sympatisera med partiet i första eller andra hand också ger det sina röster.

Johansson Heinö bedömer att taket förmodligen ligger kring 20 procent. Han hänvisar till upprepade mätningar som visar att ungefär var femte väljare tycker SD har en bra invandringspolitik, men tillägger att det är svårt att mobilisera hela den gruppen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons