Annons
Nyheter

Svårare att ta del av hälsouppgifter

Regeringen vill begränsa försäkringsbolagens möjlighet att ta del av enskilda personers hälsouppgifter.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2010

I framtiden ska inte försäkringsbolagen slentrianmässigt kunna hämta in hälsouppgifter, skriver justitiedepartementet i ett pressmeddelande.

För att ett försäkringsbolag ska få begära en enskilds samtycke om att få in till exempel patientjournaler vid tecknande av en sjukförsäkring ska det krävas att det är nödvändigt för att ansökan ska prövas.

Annons

Enligt justitiedepartementet bedöms förslagen få en speciell betydelse för tecknandet av försäkringar för barn då försäkringsbolaget måste kunna motivera varför det är nödvändigt att hämta in hälsouppgifter om barnet.

Att det ska blir svårare för försäkringsbolagen att ta del av patientjournaler för barn välkomnas av barnhälsovårdsöverläkaren Margareta Blennow.

– Föräldrar vågade inte berätta om hälsoproblem därför att de var rädda för att om det stod i journalen skulle de inte få en barnförsäkring, säger hon till Sveriges Televisions Rapport.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons