Svantesson duckar om högkostnadsskydd

Sveriges nya finansminister Elisabeth Svantesson vill ge tillbaka till hushållen, men är fåordig kring utlovade prissänkningar på el och drivmedel.
Politik • Publicerad 18 oktober 2022
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) efter tisdagens regeringsförkaring.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) efter tisdagens regeringsförkaring.Foto: Christine Olsson/TT

Kristersson lade i sin regeringsförklaring mycket fokus på det tuffa läge Sverige står inför, och att förändring kommer att ta tid. Även Elisabeth Svantesson understryker att det finns stora ekonomiska utmaningar.

– Det är inflation och vi går in i en lågkonjunktur. Med det sagt ska vi självklart prioritera och göra saker för att underlätta både för hushåll och företag. Det har varit vår ambition hela tiden, och det kommer vi att göra, säger hon.

Moderaterna har gått fram med förslag på skattesänkningar på 31 miljarder kronor. Bland vallöftena som ingår i Tidöavtalet finns även sänkta drivmedelspriser och högkostnadsskydd på el.

Elisabeth Svantesson vill inte svara på när reformerna kan bli verklighet, utan nöjer sig med att konstatera att budgetarbetet pågår.

Oklart när

– Vi återkommer med budgeten, men för mig och hela regeringen är det väldigt viktigt att vi inte har en expansiv budget som driver på inflationen, för det är det sämsta vi kan göra för både hushåll och företag, säger hon.

TT: Det är inte säkert att det blir några skattesänkningar?

– Vi har ett avtal för vad vi vill göra under den här mandatperioden. Exakt vad som kommer i den här budgeten och vad som kommer i andra får vi återkomma till.

TT: När får vi se den första åtgärden som ger resultat på bränslepriserna?

– Vi återkommer i budget. Men vi har också sagt att första januari 2024 så kommer vi att ta ner reduktionsplikten till EU:s miniminivå. Det kommer vara det enskilt viktigaste för priset vid pump.

"Får återkomma"

TT: När kommer den första utbetalningen från högkostnadsskyddet?

– Det får vi återkomma till, det viktigaste nu är att fatta beslut om detta så fort som möjligt.

Den 55-åriga Svantesson har vid sidan om sin roll som ekonomisk-politisk talesperson varit Moderaternas vice partiledare sedan 2019.

Hon har suttit i riksdagen sedan 2006 och var 2013–2014 arbetsmarknadsminister i Fredrik Reinfeldts alliansregering.

På den traditionsenliga frågan om skelett i garderoben svarar Svantesson att hon "kört för fort och åkt dit ett par gånger".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.