Annons
Nyheter

Svängig start för Coinbase

Historia skrevs när kryptohandelsbolaget Coinbase noterades på Nasdaqbörsen.
Första handelsdagen blev en bergochdalbana.
Ekonomi • Publicerad 15 april 2021
Coinbaseanställda utanför Nasdaqbörsen i New York vid noteringen.
Coinbaseanställda utanför Nasdaqbörsen i New York vid noteringen.Foto: Richard Drew/AP/TT

Coinbase började handlas för 381 dollar, betydligt högre än det referenspris på 250 dollar som Nasdaq hade satt.

Aktien agerade minst sagt volatilt under sin första handelsdag, och hade en topp på 429 dollar, och en dal på 310, enligt The New York Times.

Annons

Slutkursen landade på 328 dollar, och hade därmed tappat omkring 14 procent från öppningen, och Bloomberg sammanfattar värdet på Coinbase vid stängning till omkring 86 miljarder dollar.

Speciell notering

Noteringen av Coinbase var speciell av flera anledningar. Coinbase är en plattform för att handla med olika kryptovalutor. Det är den första större av sitt slag som noteras i USA. Det i sig kan ses som att kryptovalutor som Bitcoin är på väg in i det finansiella finrummet. Det är också speciellt eftersom noteringen skedde utan en nyemission av aktier, det vill säga att det bara var befintliga aktieägare som bjöd ut sina andelar till försäljning. Coinbase är det största bolaget som har valt direktnotering, en metod som även svenska Spotify valde.

– Att Coinbase noteras via direktnotering kommer förhoppningsvis att ses som en sorts milstolpe för kryptovärlden, sade vd Brian Armstrong i en tv-intervju inför noteringen.

Coinbase resultat är också direkt kopplat till kurserna på olika kryptovalutor, eftersom avgifterna för att handla med valutorna betalas i krypto.

Rejäl vinstökning

Kryptobörsen går också starkt, och räknar enligt Bloomberg med en vinst på uppemot 800 miljoner dollar under årets första kvartal, mer än dubbelt så mycket som för hela förra året.

Flera analytiker tror som Armstrong att det här är en start på att göra kryptohandel till allmängods. Men det behöver inte nödvändigtvis vara bra för Coinbase. Kryptorådgivaren Emily Parker ser risker för bolaget om exempelvis traditionella finansinstitut ger sig in i handeln på allvar.

– Om en bank låter dig köpa krypto direkt från ditt konto, kommer folk fortfarande då att använda sig av Coinbase?, säger hon till CNBC.

Fakta: Coinbase

Coinbase är en plattform för handel med kryptovalutor, en slags kryptobörs om man så vill.

Plattformen hade 56 miljoner bekräftade användare, varav 6,1 miljoner gjorde minst en transaktion i månaden under det första kvartalet i år. Användarantalet är en ökning med 30 procent jämfört med det sista kvartalet förra året.

På plattformen finns tillgångar värda mer än 220 miljarder dollar, vilket motsvarar mer än 11 procent av de globala kryptotillgångarna.

Omsättningen beräknas till 1,8 miljarder dollar under första kvartalet, med ett nettoresultat i spannet 730–800 miljoner dollar.

Aktien har fått förkortningen (tickern) COIN på Nasdaqbörsen.

Källa: Smartkarma

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons