1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Svensk ekonomi har bottnat

Illa, men inte riktigt lika illa som tidigare under våren.
En svag strimma av hopp kan skönjas i svensk ekonomi, visar nya indikatorer.
Handlarna tvingas rea i krisen. Arkivbild.
Foto: Annika af Klercker / SvD / TT

Efter den kraftiga nedgången mellan mars och april steg inköpschefsindex, en viktig konjunkturmätare, för tjänstebranscherna något i maj. Uppgången var 1,9 enheter till 40,9 i maj, från 39,0 i april, enligt Swedbanks och inköpschefsorganisationen Silf:s månatliga mätningar.

Sannolikt har indexet bottnat för den här gången, enligt Jörgen Kennemar på Swedbank. Framför allt var det delindexet för orderingång som ökade mest under månaden, om än från historiskt låga nivåer.

"Men ännu finns det inga entydiga tecken på en snar återhämtning i tjänstekonjunkturen vilket inte minst tjänsteföretagens affärsplaner ger en antydan om", skriver Kennemar i ett pressmeddelande.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Tidigare i veckan visade motsvarande index för tillverkningsindustrin också en uppgång jämfört med månaden före. Men nivån, 39,2, i maj är fortfarande en bit under 50 som är brytpunkten mellan ökad och minskad aktivitet.

Det samlade indexet för både industrin och tjänstesektorn steg från 38,3 i april till 40,5 i maj. Det är en usel ekonomisk siffra historiskt sett, men ändå klart bättre än hur de europeiska ekonomierna klarat sig i länder där samhällena stängt igen betydligt mer.

"Statistiken över den svenska ekonomin är en positiv läsning, i alla fall jämfört med andra länder i Europa. Detta kan vara bra att veta, när nu den svenska coronastrategin utsätts för allt hårdare attacker från politiker i Europa", skriver den fristående finansanalytikern Peter Malmqvist i en separat analys.