Annons
Nyheter

Surfandet stjäl allt mer arbetstid

Företagen förlorar massor av pengar när personalen ägnar allt mer tid åt privat nätsurfande.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2008

För fyra år sedan handlade det om två timmar i veckan. Nu bränner vi i snitt en timme om dagen.

Computer Sweden har låtit ett webbanalysföretag titta närmare på hur anställda använder internet under arbetstid. Bank- och finanssidor är populära, liksom resesajter, och i 90–95 procent av fallen handlar det om rent privat surfande.

Annons

För fyra år sedan surfade en anställd i snitt bort två timmar i veckan, men nu visar flera undersökningar att den siffran närmar sig en timme om dagen. För ett företag med 200 anställda innebär det bortfall på 10 miljoner kronor per år, enligt Computer Swedens beräkningar.

På Nordea, med 10 000 personer anställda i Sverige och 35 000 totalt, har det här hittills inte uppfattats som ett problem.

– Det är upp till varje chef inom Nordea att sätta gränser. Vi har allmänna etisk-moraliska principer, till exempel inga nakna damer, men det är okej att använda internet som ett arbetsredskap och där skiljer det sig mellan avdelningarna, säger presschefen Anders Edlund till TT.

På andra företag och myndigheter har man dock vidtagit åtgärder för att hejda privatsurfandet.

– Vi har en teknisk lösning som spärrar en herrans massa adresser och fildelningsprotokoll. Vi tycker att det är viktigt eftersom man måste känna att vi är en seriös myndighet, men det finns även i botten att det stjäl arbetstid, säger Mikael Strålfors, IT-chef på Smittskyddsinstitutet.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons