Annons
Nyheter
Den ljusstarkaste supernovan på många år är just nu synlig på natthimlen.
Nyheter • Publicerad 9 september 2011

Supernovan, en vit dvärgstjärna som exploderat, upptäcktes för bara några dagar sedan i stjärnbilden Stora Björn.

– Den går att se under några veckor framåt, fast det krävs ett mindre teleskop eller en fågelkikare, säger Claes Fransson, professor i astrofysik vid Stockholms universitet.

Annons

Supernovan, med beteckningen SN2011fe, befinner sig i spiralgalaxen Messier 101, uppkallad efter den franske astronomen Charles Messier.

Den upptäcktes den 24 augusti, nästan exakt när explosionsögonblicket blev synligt från jorden, av astronomer vid Palomar-observatoriet i Kalifornien, USA.

– Den är förhållandevis stark. Med största sannolikhet är det en vit dvärg som exploderat. Får man in galaxen kan man se den eftersom det är den enda stjärnan i galaxen som är fullt synlig, säger Fransson.

En vit dvärg är en normal stjärna som kollapsat till en mycket liten storlek. Massan är dock fortfarande stor. SN2011fe har 1,4 gånger vår egen sols massa.

Det kanske ska påpekas att explosionen som vi nu ser inträffade för mycket länge sedan. Supernovan befinner sig på 21 miljoner ljusårs avstånd. Det innebär att explosionen ägde rum för 21 miljoner år sedan, i början av miocentiden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons