Annons
Nyheter

Supermåne på gång

En supermåne - en fullmåne när månen är som närmast jorden - kommer att kunna ses på natthimlen på söndag. Men ha inte för stora förväntningar. En supermåne är bara marginellt större än en vanlig fullmåne.
Ortsdatering • Publicerad 2 december 2017

Under ett år är det 12-13 fullmånar och i genomsnitt är en av dessa en supermåne – även om det vissa år kan komma fler.

Ibland kan de till och med komma två månader i rad, som den här vintern då de inträffar 3 december och 1 januari.

Annons

Om det är klart väder kommer då månen att kunna ses som en stor vacker boll på natthimlen. En viss frenesi har kunnat märkas bland amatörastronomer ju närmare händelsen vi har kommit.

Den går upp över horisonten 16.47 på söndagskvällen. Det är då den ser som störst ut, men detta är, enligt Cumming, en optisk illusion vilket hänger samman med hur hjärnan tolkar storleken på lysande klot på himlen.

I själva verket är månen som närmast – och störst – när den är som högst på himlen vid midnatt mot 4 december. Då befinner den sig "bara" 35 786,3 mil från jorden.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons