Annons
Nyheter

Sudans militärjunta uppger steg tillbaka

Sudans militärjunta drar sig ur de FN-ledda samtalen som syftar till att bryta det politiska dödläget, uppger arméchefen och kuppledaren Abdel Fattah al-Burhan.
Sudan • Publicerad 4 juli 2022
I fem dagar har människor sittstrejkat i Sudans huvudstad Khartum, mot militärjuntan. Arkivbild.
I fem dagar har människor sittstrejkat i Sudans huvudstad Khartum, mot militärjuntan. Arkivbild.Foto: Marwan Ali/AP/TT

Han säger att militären inte kommer att delta i samtalen för att "ge utrymme åt politiska och revolutionära styrkor samt andra falanger" att bilda en civil regering. Beskedet kommer efter en fem dagar lång sittstrejk i huvudstaden Khartum.

Vidare säger al-Burhan att militären "inte kommer att stå i vägen" för en demokratisk övergång.

Annons

Det var i oktober i fjol som den sudanesiska militären avsatte den civila regeringen och tog makten i det nordafrikanska. Sedan dess har våldsamma protester skakat landet och över 100 personer har mist livet i oroligheterna.

Sedan i mars har FN, Afrikanska unionen och det regionala samarbetsorganet Igad försökt lösa konflikten och den 29 maj hävde militärjuntan undantagslagarna som hade varit i kraft i landet.

Men samtalen har hittills gått på tomgång, eftersom civila grupperingar har bojkottat dem och krävt att militären ska lämna över till ett demokratiskt, civilt, styre.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons