Annons
Nyheter

Styckmord uppklarat trots självmord

Kriminalvården visste att den misstänkte styckmördaren i Örebro var självmordsbenägen. Ändå kunde han ta sitt liv i häktet.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2011

Örebro

– Fångar är en högriskgrupp. Man måste absolut kunna förebygga självmord bättre än i dag, säger Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidforskning, till TT.

Annons

Hon är inte förvånad över att ännu en häktad person tagit livet av sig.

Strax före klockan tio på onsdagen upptäckte personalen på häktet i Örebro att den 52-årige man, som misstänks ha mördat och styckat en kvinna utanför Örebro, låg livlös i en träningslokal. Han fördes till sjukhus där läkare dödförklarade honom.

Var under uppsikt

Mannen var ensam i lokalen när han begick självmordet.

Kriminalvården har haft mannen under noggrann bevakning under hela tiden han suttit i häktet eftersom man tidigt insåg att det fanns en risk för att han kunde ta sitt liv.

– Det har förekommit upprepade läkarkontakter och vi har ständigt följt upp risken, som har varierat, säger Kriminalvårdens chef Lars Nylén.

Personalen har bevakat mannen dygnet runt, men i olika intervaller, allt från 15 minuter till en timme.

– Vi gör mycket för att undvika självmord, men när det händer sker det på några sekunder, förklarar Lars Nylén.

Kriminalvården ska göra en egen utredning om händelsen utöver polisens. En anmälan ska också göras till Socialstyrelsen och åklagare.

Varken polisen eller åklagaren vill spekulera i varför 52-åringen tog livet av sig. Självmordet skedde dagen efter det att mannen hörts på nytt.

Annons

– Han fick under sista förhöret veta att vi hittat spår av blod efter kvinnan i hans bostad. Jag såg då inte att han reagerade över de nya uppgifterna, säger åklagare Helena Eckert Flodin.

Hon anser att bevisningen mot mannen var stark och tror att den hade hållit för en fällande dom.

Bevis offentliggjorda

Polisen valde på onsdagen att offentliggöra de viktigaste bevisen och vad man kommit fram till i utredningen.

Enligt utredarna hade 52-åringen planerat döda kvinnan samma dag hon senast sågs i livet, den 29 december förra året. Han hade samma dag köpt plastsäckar och packtejp.

Motivet för att döda var att hans förhållande med kvinnan var ohållbart eftersom han redan var sambo med en annan kvinna, menar åklagaren.

Mannen ströp kvinnan i sin bostad, styckade kroppen och gömde kroppsdelarna i terrängen kring Klockhammar norr om Örebro.

Bland bevisen är kvinnans blod som hittats i mannens bostad. Hans egna fingeravtryck och DNA fanns på flera av de plastsäckar som han gömt kroppsdelarna i.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons