Nyheter

Stundals hård ton i valdebatt

Tonen var stundtals hård när USA:s vicepresident Joe Biden drabbade samman med republikanernas vicepresidentkandidat Paul Ryan.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2012
Foto: Mark Humphrey

Många experter fäster stor vikt vid debatten eftersom det är jämnt i opinionen inför valet.

Biden inledde debatten med löfte om att de ansvariga för attentatet mot USA:s konsulat i Benghazi i Libyen, då USA:s ambassadör dödades, ska ställas till svars. Han lovade också att misstagen inte ska upprepas.

Paul Ryan kritiserade president Barack Obama för "svaghet" och för att ha dröjt länge med att kalla händelsen för ett terrordåd.

Tonen mellan de båda var stundtals hård och Biden anklagade Ryan för att inte ge en korrekt beskrivning av Vita husets agerande.

I många undersökningar inför presidentvalet den 6 november väger det nu jämt mellan demokrater och republikaner. Därför fäster många experter stor vikt vid nattens drabbning i Danville, Kentucky, mellan den 69-årige Biden och 42-årige Ryan.

Ryan anklagade också demokraterna för att vara för mjuka mot Iran, som han betraktade som "världens största sponsor" av terror. Biden kontrade med att krig alltid måste vara den absolut sista utvägen och att Iran-sanktionerna fungerar och att landet är "en bra bit" från att kunna skaffa kärnvapen.

Biden lovade att USA:s arbetslöshet ska pressas under sex procent utan att precisera när det ska ske. Han pekade på att ekonomin var i "fritt fall" när Obama tog över efter president George W Bush.

Ryan försvarade sina förslag om att förändra socialförsäkringar som Medicare för äldre. Han sade att förslagen syftar till att rädda systemen från att "gå i konkurs" och gäller personer som nu är i hans egen ålder.

Biden kritiserade Ryan för att vilja införa ett kupongsystem och göra försäkringarna dyrare.

- Vi kommer inte att medverka till något kupongsystem eller någon privatisering, lovade han.

Skatterna var ett annat stridsämne, och Ryan sade att det behövs en stor skattereform som båda partierna står bakom. Han pekade på att Kanada sänkt skatter och förespråkade att USA gör detsamma för amerikaner i alla inkomstgrupper. Biden anklagade Ryan för att inte specificera vilka nedskärningar som då skulle bli nödvändiga och att medelklassen drabbas av republikanernas förslag.

- Matematiken går inte ihop, sade Biden.

Biden stod fast vid att USA-styrkorna ska lämna Afghanistan 2014 och därmed spara hundratals miljoner dollar årligen. Ryan sade att republikanerna stöder planen, men han ville inte göra några utfästelser om en exakt tidpunkt.

På debattledarens fråga om varför det inte sker något militärt ingripande i Syrien:

- Det sista USA behöver är att bli indragna i ännu ett markkrig, sade Biden.

Ryan sade att "ingen förespråkar" att sända soldater till Syrien. Han kritiserade Vita husets åtgärder och Biden frågade vad han vill göra i stället.

- Vi skulle ha arbetat tidigare tillsammans med frihetskämparna, sade han.

För någon form av USA-ingripande på något håll i världen sade Ryan att det som ska styra är det "amerikanska folkets säkerhetsintresse".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.